روشهای جدیدی برای ساخت انواع بناهای مختلف ابداع شده که ساخت سوله یکی از آنهاست. سوله به سازههای بزرگی با سقف شیبدار و بدون ستون میانی میگویند که برای ساخت کارخانهها، مرغداریها، پارکینگ خودروها، تالارها و… به کار میروند. امروزه، در ایران نیز ساخت سوله با تیر آهن یک روش بسیار مرسوم به شمار میرود. این بناها در ابعاد بسیار متفاوتی ساخته میشوند و در مراحل ساخت آنها، مصالحی مانند ورقهای فولادی و تیرآهن را به کار میگیرند. چنانچه مایلید درباره نحوه ساخت سولهها اطلاعات بیشتری بدانید، پیشنهاد میکنم تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.
چرا برای ساخت سوله از تیرآهن استفاده میکنند؟
همانطور که گفتیم، در ساخت سولهها هیچگونه ستون میانی دیده نمیشود و بر این اساس، مصالح مورداستفاده در عملیات ساخت، باید از استحکام کافی برای تحمل تنشها برخوردار باشند. تیرآهن بهترین ابزاری است که میتوان برای ساخت ستونهای کناری سازه به کار گرفت. تیرآهنها انواع گوناگونی دارند که شرایط استفاده از هر یک از آنها به نوع ساختمان موردنظر بستگی دارد.
انواع تیرآهنهای مورداستفاده در سوله سازی
دو نوع از تیرآهنهایی که در سوله سازی بسیار پرکاربرد هستند، عبارتاند از: تیرآهن هاش و تیرآهن لانهزنبوری. سایر مصالحی که در ساخت سوله به کار میروند شامل پلیکربنات، فایبرگلاس، ساندویچ پانل، ایرانیت و ورقهای گالوانیزه میشود. برای ساخت سوله بهوسیله تیر آهن، انتخاب نوع تیرآهن نقش کلیدی در پروژه دارد؛ زیرا بر طول عمر و کیفیت سوله تاثیرگذار خواهد بود.
اصول ساخت سوله با تیر آهن هاش (H)
شکل ظاهری این تیرآهن شبیه حرف انگلیسی H است، به همین خاطر آن را هاش مینامند. مقاومت و دوام H بسیار بالاست و به دلیل سنگینیای که دارد، بهترین نوع تیرآهن در ساخت سوله به شمار میرود. قیمت این محصول نسبت به سایر نمونهها کمی گرانتر است، اما کاملاً ارزشش را دارد. متأسفانه گاهی اوقات افراد برای صرفهجویی در هزینههای ساخت سوله با تیر آهن اقدام به استفاده از تیرآهنهای هاش سبک میکنند؛ غافل از این که این تیرآهنها اصلاً برای سوله سازی مناسب نیستند. این موضوع در مناطقی که میزان بارش باران و برف زیاد است، بیشتر خود را نشان میدهد.
استفاده از تیر آهن لانهزنبوری یا CNP
فضای توخالی این تیرآهن پنجضلعی است و شکل لانه زنبور را برای ما تداعی میکند. این مدل نیز کاربرد فراوانی در سوله سازی دارد. شکل ظاهری این محصول و همچنین وزن پایینتر آن، سبب میشود سازه نهایی استحکام زیادی در برابر بلایای طبیعی همچون زلزله داشته باشد. مقاومت و ارتفاع تیرآهن لانهزنبوری نسبتاً بیشتر است. این محصول از نظر اندازه نیز تنوع بسیار بالایی دارد؛ بنابراین برای ساخت سازه با ابعاد مختلف، دست شما برای انتخاب اندازه تیرآهن کاملاً باز است.
مزایای استفاده از تیرآهن در ساخت سوله
برخی از مزایای بهکارگیری تیرآهن در ساخت سولهها عبارتاند از:
- امکان استفاده در ارتفاعات زیاد
- بالارفتن سرعت اجرای عملیات
- امکان اتصال تیرآهنها به یکدیگر از طریق جوشکاری
- نصب بسیار آسان
- اشغال فضای کم
- استحکام و تحمل وزن بالا
- کاهش هزینههای ساخت
- تنوع بالا در ابعاد و سایز
- امکان بازیافت یا تعویض محصول
- افزایش زیبایی سوله
نحوه ساخت سوله با تیر آهن
ساخت سوله دارای مراحلی است که به طور خلاصه برای شما بیان میکنیم. در گام اول ساخت سوله باید مجوزهای قانونی لازم را کسب کنید. پس از دریافت مجوزهای ساخت و بهرهبرداری، با توجه به متراژ محل احداث، اندازه سوله و نوع آن را مشخص نمایید. اکنون با توجه به ابعاد سازه، مقدار مصالحی مانند نبشی، تیرآهن، ورق و پوشش سقف را تخمین زده و برای خرید آنها اقدام میکنید. پس از تصمیمگیری درباره نقشه سوله و ارتفاع سقف، عملیات خاکبرداری و فونداسیون به عنوان اصول ساخت سوله با تیر آهن آغاز میگردد.
کفسازی بتنی سبب جلوگیری از ریزش سوله میشود. بعد از پایان عملیات پیریزی و فراهمکردن تمام مصالح لازم برای ساخت، زمان نصب قطعات و اتصال آنها به یکدیگر فرارسیده است. قطعات باید به صورت مرحلهبهمرحله و توسط افراد باتجربه نصب شوند. اتمام کامل مراحل دیوارکشی، فونداسیون و پیریزی به این معناست که باید سقف سوله را بسازیم. در مرحله آخر نیز برای راهاندازی تأسیساتی مانند سیستم سرمایشی و گرمایشی، برق، آب، تهویه و اطفا حریق اقدام میکنیم.
هنگام ساخت سوله به چه نکاتی توجه کنیم؟
پایان عملیات ساخت و بهرهبرداری، به معنای عدم نیاز به نگهداری و تعمیر بنا در آینده نیست. برای کاهش هزینه تعمیرات و جلوگیری از خرابی، حتماً درزهای آشکار سوله را ببندید. تهویه مناسب در مناطق مرطوب یکی از مهمترین نکات ساخت سوله بهوسیله تیر آهن به حساب میآید. به این منظور باید دریچههای تهویه و توریها در بالاترین ارتفاع نصب شوند؛ زیرا هوای گرم به دلیل سبکی، به قسمت بالایی سوله میرود. تناسب سیستم گرمایشی و سرمایشی با اندازه و نوع سالن نیز بسیار مهم است. این سیستمها باید بتوانند در فصول مختلف سال، نیازهای شما را به خوبی برطرف نمایند.
هزینه ساخت سوله با تیرآهن
پارامترهای مختلفی مانند مساحت بنا، مواد اولیه، مصالح و وزن در تعیین هزینه نهایی ساخت، نقش دارند. همانطور که میدانید در عملیات ساخت سوله تنها از تیرآهن استفاده نمیشود. انواع ورقهای فولادی و نبشیها نیز مقاطع فولادی به شمار میروند که در مراحل ساخت از آنها بهره میبرند. برایناساس، قیمت روزانه آهن نیز مقدار هزینهها را تحتتأثیر قرار میدهد.
شما برای ساخت یک انبار کوچک نسبت به یک کارخانه بزرگ که نیازمند تجهیزات خاصی است هزینه کمتری میپردازید. اجرای صحیح مراحل، به عنوان یکی از نکات مهم ساخت نیز سبب جلوگیری از هزینههای اضافی میشود. نکته آخر درباره نحوه ساخت سوله با تیر آهن این است که هر چقدر کار را با برنامهریزی و سرعت بالاتری پیش ببرید، بیشتر میتوانید هزینههای ساخت پروژه را کاهش دهید. استفاده بهینه از مصالح در دسترس و جلوگیری از ریختوپاشهای نا به جا، تا حدود زیادی در مدیریت هزینهها اهمیت دارد.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم عملیات ساخت سوله را تا حدودی برای شما شرح دهیم. استفاده از مصالح مرغوب و اجرای درست مراحل ساخت سوله، هنگامی مشخص میشود که از مرحله بهرهبرداری چندین سال گذشته باشد. اینجاست که اهمیت کمکگرفتن از یک تیم خبره و متخصص مشخص میشود.
سازه یدک یکی از مجموعههایی است که ضمن برخورداری از مهندسان حرفهای، صفر تا صد مراحل ساخت سوله را به بهترین شکل ممکن انجام میدهد. این شرکت با یک برنامهریزی دقیق پروژههای شما را در سریعترین زمان ممکن به مرحله بهرهبرداری میرساند. چنانچه در مورد این مقاله سؤالی دارید میتوانید آن را با ما در میان بگذارید.